Warstwowa sałatka do grilla

Znakomita warzywna sałatka z jajkami i sosem koperkowym. Idealna do dań z grilla i wędliny

Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 6 jajek
  • 1 pomidor
  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
sos koperkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki. Majonez mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno miski wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Na ściance miski układamy połówki pomidorków koktajlowych, a środek wypełniamy pokrojonym w kostkę pomidorem. Następnie wykładamy połowę sosu koperkowego i układamy jajka.



Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wsypujemy na jajka. Potem wykładamy resztę sosu koperkowego i wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Na pewno jest pyszna, ja robię sałatkę gyros podobnie wyglądającą

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszna , ale czy na grilla? boże , na grillu tyle tłustego mięsa i kiełbas a do tego jeszcze tak kaloryczna sałatka ? o nie do grilla sałatka tylko bez dodatków majonezowych i jajecznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, tak sądzę ��.

      Usuń
    2. grill nie oznacza, że musi być tłusty, jest też mnóstwo innych rzecz niż tłuste mięso i kiełbasa :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe, smaczne przepisy i inspirujące pomysły. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń