niedziela, 13 sierpnia 2017

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie



Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu soczyste mięso z kurczaka pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym z dodatkiem czosnku

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 8 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki




Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z majonezem, a czosnek kroimy w plasterki. Podudzia mieszamy z sosem ketchupowo - majonezowym, czosnkiem i słodką papryką. Pałki powinny być całe pokryte marynatą. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia i polewamy pozostałą marynatą z miski. 


Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne danie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu, kurczak i majonez wydawało mi się kiepskim pomysłem, ale domownicy powiedzieli, że chętnie spróbują, zrobiłam i jestem zaskoczona smakiem, genialne, polecam wszyskim

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie przyrządzony kurak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny taki Kuczaczek...dzięki za przepis!!!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. No fajny, fajny - zamienię tylko paprykę na ostrą

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem co zrobiłam źle, wszystko zgodnie z przepisem, wyglądały bardzo apetycznie ale w smaku...nie bardzo, mięso pomimo że marynowałam całą noc nie przeszło w środku smakiem marynaty, buło za mało wypieczone (pomimo że piekłam je dłużej niż w przepisie)z ciekawości sprawdziłam jak u innych blogerów, i okazało się że w komentarzach również jest bardzo chwalony ten przepis, mało tego został nawet w konkursie przepisem miesiąca. Dodam że udka miałam z pewnego źródła...no cóż może to nie nasze smaki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, że kurczak Wam nie smakował. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości podudzi, niektóre wymagają dłuższego czasu pieczenia, zawsze najlepiej w takich przepisach jest sprawdzać czy mięso jest wypieczone i miękki oraz odpowiednio wydłużać/ skracać czas pieczenia :)

      Usuń