Sałatka pieczarkowa

Znakomita na kolację sałatka pieczarkowa z jajkami i groszkiem pod pierzynką z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 8 jajek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką octu. Ostygnięte kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. Jajka, pieczarki, groszek i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z majonezem i musztardą. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz przekładamy do miski. 


Ogórki drobno kroimy i wykładamy na wierzch sałatki. Całość ozdabiamy pozostałym szczypiorkiem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Składniki wszystkie mam, robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatki z pieczarkami :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile gotować pieczarki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze lepsza bez groszku, a zamiast szczypiorku natka pietruszki ��

      Usuń
    2. Pieczarki wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Świeże pieczarki gotujemy przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.

      Usuń
    3. Ja zamiast gotować pieczarki duszę na patelni są smaczniejsze

      Usuń
  4. Super, miałam dziś na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o! salatki z pieczarkami jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do tej sałatki będzie pasowała kukurydza konserwowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza sałatka z gotowanych pieczarek z octem lub kwaskiem cytrynowym, gotowanych jajek, groszku, ogórków kiszonych plus świeży koper i majonez. Do tego szczyptę pieprzu jako przyprawa. Aby nie przedobrzyć, lepiej trzymać się wypróbowanego przepisu.

      Usuń