Znakomita na kolację sałatka pieczarkowa z jajkami i groszkiem pod pierzynką z ogórków kiszonych
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 8 jajek
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką octu. Ostygnięte kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. Jajka, pieczarki, groszek i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z majonezem i musztardą. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz przekładamy do miski.
Ogórki drobno kroimy i wykładamy na wierzch sałatki. Całość ozdabiamy pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
groszek konserwowy jajka kiszone ogórki ogórki kiszone pieczarki sałatka pieczarkowa sałatka pieczarkowa z jajkiem sałatki sałatki świąteczne szczypiorek
Składniki wszystkie mam, robię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z pieczarkami :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńwow ale pycha i jak pieknie wyglada
OdpowiedzUsuńile gotować pieczarki
OdpowiedzUsuńJeszcze lepsza bez groszku, a zamiast szczypiorku natka pietruszki ��
UsuńPieczarki wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Świeże pieczarki gotujemy przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.
UsuńSuper, miałam dziś na kolację :)
OdpowiedzUsuńo! salatki z pieczarkami jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń