Wafle kakaowe

Idealne na deser wafle przekładane masą kakaową, zajadają się nimi dzieci i dorośli

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 opakowanie wafli



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao, całość zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Do zagotowanej i lekko przestudzonej masy powoli wlewamy zmiksowane jajka ze śmietaną. Masę intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Całość ponownie zagotowujemy.



Gotową, przestudzoną masą przekładamy wafle. Tak przygotowane obciążamy deską do krojenia, aby wafle się skleiły i odstawiamy do lodówki na około 1 godz.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. wspomnienie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie wafle :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam , jakiej firmy wafle Pani użyła? nigdzie nie mogę znaleźć takich z grubymi oczkami :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wafle kupiłam na bazarze, nie pamiętam firmy :) ale większość wafli ma drobne oczka z jednej strony, a grube oczka z drugiej strony :)

      Usuń
  4. A jaka ma być śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń