Kolej propozycja na przepyszny sos na zimę do słoików. Tym razem jest to sos chiński z kawałkami warzyw. Taki sos rewelacyjnie smakuje z ryżem czy makaronem. Taki domowy gotowiec jest znakomity do przygotowania szybkich obiadów, kiedy nie mamy czasu lub towarzyszy nam leń😎 U nas takie domowe sosy sprawdzają się genialnie. Polecam Wam ten przepis
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchewki
- 300 g papryki kolorowej
- 1 puszka ananasa (565 g) + 1/2 szklanki syropu spod ananasów
- 1 i 1/2 łyżki soli do przetworów
- 2 łyżki z lekką górką mąki/ skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Waga podanych warzyw jest przed ich obraniem. Szklanka do odmierzania składników ma pojemność 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 4500 ml gotowego już sosu. Sos spakowałam do słoików o pojemności 500 ml.
Sparzone pomidory obieram i wykrawam zielone, twarde części od ogonka. Pomidory blenduję. Jeżeli chcecie, żeby sos nie miał pestek z pomidorów, to zblendowane pomidory należy przetrzeć przez sitko. Ja tego nie robię. Pomidory stawiam na kuchenkę i dodaję sól. Mieszam i zagotowuję. Kiedy pomidory zaczną się gotować cebulę obieram i kroję w piórka. Cebulę dodaje do pomidorów, mieszam i dalej gotuję. Marchewki obieram i kroje w słupki takie o długości około 3 - 4 cm. Marchewki dodaję do sosu. Mieszam i gotuję.
Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroje w paski. Osączonego ananasa kroję w kostkę. Paprykę i ananasa dodaję do sosu. Mieszam i gotuję, aż warzywa zmiękną. Następnie do sosu dodaję przyprawę curry, słodką paprykę, pieprz mielony, cukier i ocet. Mieszam. Sos zagęszczam mąką ziemniaczaną rozmieszaną z syropem spod ananasów. Sos gotuję jeszcze około 5 minut.
Gorący sos przekładam do słoików i zakręcam. Słoiki z sosem pasteryzuję na mokro przez 20 minut od momentu zagotowania się wody na średniej mocy palnika. Zapasteryzowane słoiki ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia, a następnie zanoszę je do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
pomidory przetwory prztwory z pomidorów sos chiński sos chiński do słoików sos chiński na zimę sos chiński z kawałkami warzyw sos do słoików sos na zimę sos słodko kwaśny sos z pomidorów