czwartek, 30 listopada 2017

Makowa panienka



Delikatne makowo - kokosowe ciasto przełożone kremem budyniowym z cytrynową nutą i polane polewą z białej czekolady. Idealne zamiast ciężkich, miodowo - bakaliowych makowców, będzie hitem tegorocznych świąt

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto makowe:
  • 8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka migdałów mielonych
krem budyniowy:
  • 350 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g masła
poncz do nasączania:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 100 ml przegotowanej wody
polewa:
  • 200 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła




Przygotowanie:

Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty. Można też upiec jedno ciasto makowe i przekroić na pół, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Do białek wsypujemy mak, wiórki kokosowe i migdały oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Blaty pieczemy około 20 minut.


Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i skórkę z cytryn. Blaty ciasta nasączmy sokiem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko oraz polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Smacznego!




32 komentarze:

  1. Wygląda cudnie :) Proszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba macie błąd w tekście ;) jeśli pieczemy 2 blaty za jednym zamachem - to czas się skraca , a nie wydłuża ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli będziesz piekł dwa blaty to czas będzie krótszy, a jeżeli upieczesz jedno ciasto, a później przekroisz je na dwa to czas pieczenia będzie dłuższy :) wszystko jest poprawnie :)

      Usuń
  3. U mnie na blogu Makowa Panienka w trochę innym wydaniu .Twoja propozycja też jest ciekawa i smaczna

    OdpowiedzUsuń
  4. A maku nie spażamy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy budynie do masy powinny być z cukrem czy niesłodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budynie powinny być bez cukru, jeżeli użyjesz budyni z cukrem, to mniej osłodź masę :)

      Usuń
    2. Super, bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

      Usuń
  6. wygląda pięknie !!! chyba trzeba będzie odkurzyć piekarnik ;)
    zapraszamy do nas- https://oskarandbianka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Tragedia ciasto wogóle nie wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
  8. a proszek do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wlasnie czy dajemy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. A do ciasta nie dodaje się mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje zamierzam wypróbować ten przepis :-) :-) :-)

      Usuń
  11. Do ciasta mak wsypujemy suchy? Nie parzymy, nie mielimy tylko prosto z torebki? :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy dwa budynie plus 4 żółtka na tylko 350 ml mleka? To nie będzie za gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj zrobiłam ciasto, budyń gotowałam zanim jeszcze odpowiedź się pojawiła i intuicyjnie odlozylam 300ml mleka, czyli zamiast 350 było 650ml i budyń po wystudzeniu był bardzo gęsty, wręcz kroić można było nożem, po wymieszaniu z masłem jest idealna, choć następnym razem dam jeszcze 50ml więcej czyli razem 700ml a nie 350 jak w przepisie. Ciasto pieklam jedno i przecielam na 2 blaty. Pomiędzy ciasto a masę dałam warstwę dżemu domowej roboty zamiast nasaczac blaty. Efekt końcowy świetny. Polecam przepis

      Usuń
  13. witam
    a co to za dziwny rozmiar blachy ??nie czasem 24 na 38 ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozmiar blaszki podany jest prawidłowo:) 24x28 cm

      Usuń
  14. Witam ile wynosi czas pieczenia jednego ciesta zamiast dwoch oddzielnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie około 30 minut, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
  15. Mam małe pytanko. Czy wiórki kokosowe można sparzyć. Wiele razy wsypywalam je do wypieków surowy i ich smak nie przypadł mi do gustu. Było czuć taką lekką twardość. Zastanawiam się czy spare nie będą lepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie sparzałam wiórków kokosowych, więc ciężko mi powiedzieć :)

      Usuń