wtorek, 30 stycznia 2018

Oponki z serkiem homogenizowanym



Delikatne i bardzo kruche krążki z dziurką z dodatkiem serka homogenizowanego. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. Doskonałe do aromatycznej kawy lub herbaty na Tłusty Czwartek

Ilość: około 42 sztuk

Składniki: 

  • około 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (125 g)
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia




Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka, cukry, serek oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się kleiło do rąk, dosypujemy mąki). Ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 - 1 cm i wyciskamy szklanką krążki, a w środku kieliszkiem otworki. Oponki kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano.


Po upieczeniu odsączamy je na papierowym ręczniku i przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!




2 komentarze: