czwartek, 25 stycznia 2018

Łabędzi puch



Lekkie i puszyste ciasto przekładane masą kokosową z dodatkiem kajzerek i dżemem porzeczkowym, znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje

Wymiary formy: 25x40 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
masa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
posypka kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
poncz do nasączania:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (460 g)




Przygotowanie:

Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę kokosowo - bułkową, gotujemy około 5 min. oraz odstawiamy do wystygnięcia (co jakiś czas masę mieszamy). Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch i partiami łyżką dodajemy budyń kokosowo - bułkowy. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku oraz stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy.


Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostygniętą posypką kokosową posypujemy ciasto i lekko dociskamy do masy.


Smacznego!



18 komentarzy:

  1. ooo ja Cie, ślinotok

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puchate!śliczne i apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaaardzo dobre.Często je robię. Biszkopt piekę jeden i przekrawam na 2 blaty. Nie nasączam ponczem , od razu przekładam gorącą masą budyniową . Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułka kajzerki. Czytam i nie do końca wierzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie, dodajemy bułkę kajzerkę, na której gotujemy budyń. Bułki nie są wyczuwalne w smaku :)

      Usuń
  5. Tak, bo wiórki kokosowe nadają smak ��

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę w końcu zrobić ,to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wyglada i smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto to coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam kokos. Właśnie sobie zapisałam przepis do zeszytu. Wykonam go na niedziele

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bułki mają być świeże czy mogą być suszone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam świeże, ale mogą być też czerstwe :)

      Usuń
  11. Czy ktoś robił to ciasto z innym dżemem?i jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć innego kremu, ale polecam dodać jakiś kwaśny np. z wiśni :)

      Usuń
  12. Czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak jak w przepisie, nie dodajemy :)

    OdpowiedzUsuń