Proste w przygotowaniu soczyste i kruche plastry schabu pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym z dodatkiem cebuli i czosnku
Składniki:
- około 1 1/2 kg schabu
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 8 łyżek ketchupu pikantnego
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy ketchup, majonez, cebulę i czosnek. Powstałą marynatą nacieramy plastry. Mięso powinno być całe pokryte sosem ketchupowo - majonezowym. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałą marynatę wykładamy na mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Plastry schabu pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.
Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula czosnek ketchup majonez mięsne obiad schab schab pieczony schab pieczony w ketchupie i majonezie
Jadłam, pyszne, polecam <3
OdpowiedzUsuńAle apetytu sobie narobiłem ;O
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZrobiłam na niedzielny obiad. Goście zachwyceni. Ja również!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, kruchutki schab w aromatycznym, lekko słodkawym sosie-robiłam już kilka razy i wszyscy zachwyceni!
OdpowiedzUsuńpycha pycha
OdpowiedzUsuńtu mięsa nie solimy??
OdpowiedzUsuńPychaaa jedzonko!! polecam!!
OdpowiedzUsuń