czwartek, 22 lutego 2018

Naleśniki po chłopsku



Naleśniki z farszem ziemniaczanym, zapieczone z serem żółtym i polane z sosem pieczarkowym, to pyszne i syte danie obiadowe

Składniki:

naleśniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
farsz:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • sól
sos pieczarkowy:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • około 1/2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 50 g sera żółtego



Przygotowanie:

2 szklanki mleka mieszamy z mąką, jajkami i olejem. Ciasto odstawiamy na około 15 minut. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy, aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. 2 cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na smalcu. Następnie ugotowane ziemniaki dusimy z cebulą. Na naleśniki nakładamy farsz ziemniaczany, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. 


Naleśniki posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 - 30 min. Na maśle dusimy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie wlewamy śmietanę wymieszana z wodą i mąką. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zapieczone naleśniki podajemy polane sosem pieczarkowym.


Smacznego!



5 komentarzy: