poniedziałek, 19 lutego 2018

Placuszki z tartych jabłek



Idealne na deser i kolację placuszki z jabłek, zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli

Ilość: około 25 sztuk

Składniki:

  • 6 jabłek
  • około 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju




Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej oraz wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość dodanej mąki zależy od ilości soku w jabłkach. Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Gotowe podajemy z miodem, dżemem, czekoladą lub innymi dodatkami.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. często takie robię, są pyszne, a dzieciaki je uwielbiają, czasami dodaję jeszcze pokruszoną czekoladę do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami robię coś podobnego na śniadanko. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ostatnio podobne na kolację

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm. Zastanawiam sie czy nie wykorzystac odpadu z jablek po wyciskaniu soku. Mogą byc zbyt suche��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spróbować, jeżeli ciasto będzie za gęste to dolej mleka :)

      Usuń
  5. Pyszne, szbkie placuszki. Wszystkim bardzo smakowały.

    OdpowiedzUsuń