niedziela, 25 lutego 2018

Paprykowe kotlety z kurczaka z serem



Pyszne kotlety z piersi z kurczaka z dodatkiem sera żółtego i papryki, są aromatyczne i każdemu smakują

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 50 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia




Przygotowanie:


Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno siekamy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce smalcu. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z papryką, ser starty na grubych oczkach, wbijamy 1 jajko i doprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Pozostałe jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Kotlety podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Szybkie, tanie i proste - takie obiady lubię najbardziej i właśnie te kotleciki wpisują się idealnie <3

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń