Pączki na piwie

Puszyste i mięciutkie pączki na piwie, znakomicie sprawdzą się na zbliżający Tłusty Czwartek

Ilość: 25 sztuk

Składniki:
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 175 ml piwa jasnego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 75 g rozpuszczonego masła
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • konfitura lub marmolada do nadziania
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtka i śmietanę, wlewamy piwo w temp. pokojowej, masło i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki mieszamy oraz wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 15 mm. Szklanką wykrawamy kółka, układamy na podsypanej mąką desce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.



W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złotobrązowy kolor. Konfiturę lub marmoladę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, nadziewamy pączki i oprószamy je cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. takich jeszcze nie jadłem, żonę poproszę niech zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wyglądu brzydkie,ciężkie ,przypalone nie apetyczne,brak jasnych obwódek świadczących o lekkości i właściwej strukturze ciasta.Ocena-pała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie...Sa ludzie jak p. Bogdan,którzy negują wszystko z założenia... Ciekawa jestem jak wyglądają Pana pączki? I jaka mają strukturę ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Bodo... Jak dla mnie, te na zdjęciu zbyt długo smażone:(

    OdpowiedzUsuń