Ciasto z truskawkami - pulchne i szybkie

Bardzo szybkie w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • około 500 g truskawek



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

41 komentarzy:

  1. przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 łyżeczek to chyba 2 torebki proszku do pieczenia to napewno bedzie pulchne ciasto, ale czy smaczne?

      Usuń
    2. Proszę najpierw sprobowac, a później oceniać 😁 idzie to tego ciasta dużo mąki i jogurt naturanlny

      Usuń
    3. Jestem cukiernikiem i to stanowczo za dużo proszku do pieczenia Ubicie jajek też spulchnia

      Usuń
  2. Ciasto bardzo dobre, wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. 5 łyżeczek proszku??? Nie czuć takiej ilości ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie 5 łyżeczek, ale nie takich z czubatych tylko zwykłych, proszku nie czuć :)

      Usuń
  4. Udane ciasto i bez wątpienia przepyszne z truskawkami ,mniam....mniam....
    Jakie wymiary blaszki?😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi wyszedl zakalec Ale nie wiem czemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekarnik powinien być dobrze nagrzany, składniki powinny być w temp. pokojowej i należy bardzo krótko mieszać, tylko do połączenia składników :)

      Usuń
  6. Ciasto wyszło pięknie :) Uwielbiam takie szybkie i pyszne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  7. może apetycznie wygląda ,ale ze względu na tak dużą ilość proszku nie zdecyduję się upiec ,w życiu nie dałam na raz takiej ilości proszku do 1 ciasta ,już mi zęby cierpną:P

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaki dodalyscie jogurt, taki gesty ze mozna lyzka nakladac czy rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykły jogurt naturalny, nie taki rzadki że się leje, ale też nie taki gęsty, że w nim łyżka stoi :)

      Usuń
  9. Znając życie wyjdzie mi zakalec jogurtowe mi nie wychodzi ale dam szansę i zrobię dzisiaj ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też ciasta jogurtowe nigdy nie wychodzą .Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperature. To ważne !

      Usuń
  10. Uwielbiam przepisy, w których składniki są podane w szklankach lub łyżkach, ponieważ nie mam wagi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajkami ubijamy całe z cukrem ? Czy najpierw białko a potem resztę

    OdpowiedzUsuń
  12. 50 minut piec z termoobiegiem? mam tylko termoobieg lub grzanie dolne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zakalec. A truskawki na zdjéciu chyba sie nie piekły bo z piekarnima inaczej wyglădajã

      Usuń
    2. Sok z truskawek wlał sié głebiej i w tym miejscu wyglãda jak zakalec.

      Usuń
    3. proszę przyjrzeć się zdjęciom, są truskawki pokazane przed upieczeniem i po upieczeniu :)

      Usuń
    4. to nie jest zakalec w takim razie tylko wilgotne ciasto od soku :)

      Usuń
  13. Piekłam góra dół bez termoobiegu, więc najlepiej piecz do suchego patyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszek wyszedl super. Puszysty i wysoki, proszku do pieczenia nie czuc. Jesli chodzi o truskawki kupilam mniej soczyste i dzieki temu nie puscily duzo soku i ciasto wypieklo sie bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  15. 5 szklanek mąki? Tak dużo?

    OdpowiedzUsuń
  16. Siedzi w piekarniku, co to bedzie zobaczymy, truskawki puscily sok ale moze mimo to sie uda? ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To normalne, że truskawki puszczają sok, wszystkie owoce podczas pieczenia puszczają sok ;)

      Usuń
  17. No i zakalec. Czas i skladniki zmarmowane. Czulam zw z tym przepisem jest cos nie tak... Skadniki w pokojowej, krotko mieszana, pieczone jak w opisie i dupa a zaraz goscie beda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może piekarnik był za słabo nagrzany? ja ten przepis robię z różnymi owocami nie mam nigdy problemu. Coś musiało pójść nie tak skoro zakalec :)

      Usuń
    2. Dokładnie i to zależy od piekarnika ja musiałam zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia

      Usuń
  18. Ciasto wyszło rewelacyjnie z wyglądu jak i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pyszne ale zakalec��

    OdpowiedzUsuń
  20. Zamiast jogurtu dałam kefir i ładnie wyrosło Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  21. To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Szybkie proste i przepyszne z różnymi owocami. Tak tyle maki sie daje i tak tyle proszku do pieczenia! Co w tym dziwnego !?! Jak nie chcecie żeby owoce puszczały sok do ciasta to przekrojoną Czesia do góry układać. Ja jeszcze czasem robię kruszonkę do tego. Pycha właśnie zjadłam kawałek że śliwkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam 400ml jogurtu, czy resztę mogę zastąpić śmietaną?

    OdpowiedzUsuń