Bardzo szybkie w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 600 g jogurtu naturalnego
- około 500 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto z truskawkami jogurt naturalny jogurtowiec z truskawkami truskawki
przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuń5 łyżeczek to chyba 2 torebki proszku do pieczenia to napewno bedzie pulchne ciasto, ale czy smaczne?
UsuńProszę najpierw sprobowac, a później oceniać 😁 idzie to tego ciasta dużo mąki i jogurt naturanlny
UsuńCiasto bardzo dobre, wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuń5 łyżeczek proszku??? Nie czuć takiej ilości ??
OdpowiedzUsuńDokładnie 5 łyżeczek, ale nie takich z czubatych tylko zwykłych, proszku nie czuć :)
UsuńUdane ciasto i bez wątpienia przepyszne z truskawkami ,mniam....mniam....
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?😃
są podane nad składnikami :D
UsuńMi wyszedl zakalec Ale nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńpiekarnik powinien być dobrze nagrzany, składniki powinny być w temp. pokojowej i należy bardzo krótko mieszać, tylko do połączenia składników :)
UsuńCiasto wyszło pięknie :) Uwielbiam takie szybkie i pyszne wypieki.
OdpowiedzUsuńmoże apetycznie wygląda ,ale ze względu na tak dużą ilość proszku nie zdecyduję się upiec ,w życiu nie dałam na raz takiej ilości proszku do 1 ciasta ,już mi zęby cierpną:P
OdpowiedzUsuńA jaki dodalyscie jogurt, taki gesty ze mozna lyzka nakladac czy rzadki?
OdpowiedzUsuńzwykły jogurt naturalny, nie taki rzadki że się leje, ale też nie taki gęsty, że w nim łyżka stoi :)
UsuńZnając życie wyjdzie mi zakalec jogurtowe mi nie wychodzi ale dam szansę i zrobię dzisiaj ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy, w których składniki są podane w szklankach lub łyżkach, ponieważ nie mam wagi.
OdpowiedzUsuńJajkami ubijamy całe z cukrem ? Czy najpierw białko a potem resztę
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie całe jajka :)
UsuńMam zakalec
Usuń50 minut piec z termoobiegiem? mam tylko termoobieg lub grzanie dolne
OdpowiedzUsuńI zakalec. A truskawki na zdjéciu chyba sie nie piekły bo z piekarnima inaczej wyglădajã
UsuńSok z truskawek wlał sié głebiej i w tym miejscu wyglãda jak zakalec.
Usuńproszę przyjrzeć się zdjęciom, są truskawki pokazane przed upieczeniem i po upieczeniu :)
Usuńto nie jest zakalec w takim razie tylko wilgotne ciasto od soku :)
UsuńPiekłam góra dół bez termoobiegu, więc najlepiej piecz do suchego patyczka :)
OdpowiedzUsuńPlacuszek wyszedl super. Puszysty i wysoki, proszku do pieczenia nie czuc. Jesli chodzi o truskawki kupilam mniej soczyste i dzieki temu nie puscily duzo soku i ciasto wypieklo sie bez problemu.
OdpowiedzUsuń5 szklanek mąki? Tak dużo?
OdpowiedzUsuńTak, tyle mąki ;)
UsuńSiedzi w piekarniku, co to bedzie zobaczymy, truskawki puscily sok ale moze mimo to sie uda? ....
OdpowiedzUsuńTo normalne, że truskawki puszczają sok, wszystkie owoce podczas pieczenia puszczają sok ;)
UsuńNo i zakalec. Czas i skladniki zmarmowane. Czulam zw z tym przepisem jest cos nie tak... Skadniki w pokojowej, krotko mieszana, pieczone jak w opisie i dupa a zaraz goscie beda :(
OdpowiedzUsuńTo może piekarnik był za słabo nagrzany? ja ten przepis robię z różnymi owocami nie mam nigdy problemu. Coś musiało pójść nie tak skoro zakalec :)
UsuńCiasto wyszło rewelacyjnie z wyglądu jak i smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne ale zakalec��
OdpowiedzUsuńZamiast jogurtu dałam kefir i ładnie wyrosło Polecam!
OdpowiedzUsuń