Schab pieczony z pieczarkami

Soczyste plastry schabu pieczone z pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 10 średnich pieczarek
  • przyprawa staropolska
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki wody



Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry około 1,5 cm oraz nacieramy solą, pieprzem i przyprawą staropolską. Plastry schabu układamy po bokach naczynia żaroodpornego, a na środku i dookoła dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. W międzyczasie mąkę podpalamy na suchej patelni i przestygniętą mieszamy z wodą. Powstałą zawiesiną zalewamy mięso z pieczarkami. Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Taki obiadek to ja rozumiem :) Pysznie i treściwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    w przypadku braku Przyprawy Staropolskiej jakiej mieszanki przypraw należy użyć ??

    OdpowiedzUsuń