Ciasto czekoladowe w 10 minut

Ekspresowe ciasto czekoladowe - wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika, super gdy mamy niezapowiedzianych gości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao



Przygotowanie:

Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sodę i kakao.



Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Lubię takie szybkie, łatwe w przygotowaniu ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli dobrze rozumiem to tytuł - ciasto czekoladowe w 10 minut - odnosi się do czasu przygotowania tylko składników a nie czasu pieczenia. ( niezły chwyt marketingowy xd)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No chyba to jest logiczne, nie widziałam ciasta które piekło by się 10 minut , trochę pomyśl......

      Usuń
    2. Tzw ciasto z mikrofali, zrobisz je w 10 min ;)

      Usuń
    3. Ale goście muszą długo czekać. Tytuł wprowadza w błąd. Śmietanę w 5 minut ubijamy owoce ,tarta czekolada i deser na cito.

      Usuń
  3. dokładnie, chwyt poniżej pasa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to ciasto kakaowe!!
    Nie ma w nim czekolady,chyba,że zrobimy polewę czekoladowa😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież czekolada jest robiona z kakao

      Usuń
    2. To proszę zjeść kawałek czekolady, łyżeczkę kakao i porównać smaki :)

      Usuń
    3. Proszę zjeść prawdziwą czekoladę :)

      Usuń
    4. 👍😁 Tak trzymać.

      Usuń
  5. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dodałabym polewę i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast sody można dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. A można dodać margaryne zamiast masla

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj właśnie upiekłam to ciasto , smakowało wspaniale, dodatkowo przełożyłam kremem.Długo na talerzu nie poleżało.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bosze,ale tu pełno przygłupów!Ha ha,ciasto kakaowe bo nie ma czekolady?Gdzie takie debile się rodzą?Wspólczuję autorce tego przepisu.Ciasto za to obłędne:)Dzięki serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka mąkę można dać inna niż pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  12. A może być roztopione masło?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobry i wyszedł bez problemu:) dałam 1 szkl cukru tylko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej. Ja dałam masło zimne(jak sprzatałam okazało się być po terminie dość sporo 😉), mąki mniej, mleka więcej (obojga po pół szklanki). I wyszło, fajne, mokre, mięciutkie...

    OdpowiedzUsuń
  16. czy masło najpierw ma być roztarte z cukrem a dopiero potem dodać jajka?

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się porównanie smaków kakao i czekolada, i zupełnie się zgadzam a w dodatku się ubawiłam, jednak w cieście jest mleko,masło,cukier i kakao a to są składniki czekolady mlecznej lub bez mleka gorzkiej, wygląda idealnie do upieczenia w air fryer z samego rana zrobię ale bez kakao bo nie lubię żadnych czekolad, z cytryną powinno być super. Dziękuję za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  18. pieczemy z termoobiegiem czy góra dół

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można dodać wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń