Surówka tygodniówka

Surówka jak u chińczyka, zachowuje świeżość do tygodnia czasu i jest ciągle smaczna

Składniki:
  • 1/3 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy ocet, cukier i olej. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy ręką lub lekko ubijamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Pyszna klasyczna surówka 😊 Również taką robię i bardzo lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałabym paprykę i koniecznie koperek, bądź zieloną pietruszkę. Tak robię i bardzo nam smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodanie zielonego koperku lub pietruszki może spowodować psucie się sałatki :) więc jeżeli ktoś chce dłużej przetrzymywać, to nie wiem czy to się sprawdzi, a surówka i tak jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. Serio nie popsuje się po 2-3 daniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie popsuje się, mamy tutaj ocet, który konserwuje. Sałatka oczywiście musi być przechowywana w lodówce i spokojnie tyle wytrzyma oraz będzie smaczna :)

      Usuń
  4. Nic nowego, zgadza się, ale jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez tego octu! Lepszy i zdrowszy sok z cytryny!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze paprykę i czosnek jest super smaczna. 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Ocet, powinien być ryżowy. Nieporównywalnie lepszy do azjatyckiej surówki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też taką robię. Dodaję jeszcze czerwoną cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka ilość cukru to chyba porażka

    OdpowiedzUsuń
  10. Też robię siedmiodniowe i" jak u chińczyka" ale zupełnie inaczej, bo dla mnie to różne sałatki. Ta jest dość uboga. Siedmiodniowka ma u mnie więcej składników i dodaję zagotowaną, gorącą zalewę z oleju, octu, wody i przypraw. Kapusta wtedy zmięknie, a przede wszystkim lepiej połączy się i zyskuje na smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być ocet ryżowy, inaczej nie smakuje jak u Chińczyka.

    OdpowiedzUsuń