Surówka tygodniówka

Surówka jak u chińczyka, zachowuje świeżość do tygodnia czasu i jest ciągle smaczna

Składniki:
  • 1/3 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy ocet, cukier i olej. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy ręką lub lekko ubijamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Pyszna klasyczna surówka 😊 Również taką robię i bardzo lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałabym paprykę i koniecznie koperek, bądź zieloną pietruszkę. Tak robię i bardzo nam smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodanie zielonego koperku lub pietruszki może spowodować psucie się sałatki :) więc jeżeli ktoś chce dłużej przetrzymywać, to nie wiem czy to się sprawdzi, a surówka i tak jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. Serio nie popsuje się po 2-3 daniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie popsuje się, mamy tutaj ocet, który konserwuje. Sałatka oczywiście musi być przechowywana w lodówce i spokojnie tyle wytrzyma oraz będzie smaczna :)

      Usuń
  4. Nic nowego, zgadza się, ale jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez tego octu! Lepszy i zdrowszy sok z cytryny!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze paprykę i czosnek jest super smaczna. 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Ocet, powinien być ryżowy. Nieporównywalnie lepszy do azjatyckiej surówki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też taką robię. Dodaję jeszcze czerwoną cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka ilość cukru to chyba porażka

    OdpowiedzUsuń