poniedziałek, 30 lipca 2018

Kruche ciasto z malinami i pianką



Znakomite ciasto z malinami i pianką budyniową, super do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:


kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
pianka budyniowa:
  • 7 białek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 budynie waniliowe 
  • 3/4 szklanki oleju 
dodatkowo:
  • 250 g malin



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta, wylepiamy dno blachy i nakłuwamy widelcem. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto i układamy maliny. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię wypieki z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest z malinami nie będzie za kwaśne

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam u szwagierki, rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń