wtorek, 21 sierpnia 2018

Dwukolorowe ciasto z jabłkami



Pulchne biało - czarne ciasto z dodatkiem jabłek. Znakomicie sprawdzi się na deser i jako słodka przekąska w ciągu dnia

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jabłek




Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy po jednym jajku. Następnie cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę ciasta i układamy jabłka. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wykładamy na jabłka i wyrównujemy. 


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!




5 komentarzy: