Dwukolorowe ciasto z jabłkami

Pulchne biało - czarne ciasto z dodatkiem jabłek. Znakomicie sprawdzi się na deser i jako słodka przekąska w ciągu dnia

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jabłek



Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy po jednym jajku. Następnie cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy połowę ciasta i układamy jabłka. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wykładamy na jabłka i wyrównujemy. 



Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dla mnie wystarczająco, ale jak lubisz mniej słodkie, to możesz dodać mniej :)

      Usuń
  2. Mogą być inne owoce

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie jabłka będą najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej kwaśnych i takich które się nie rozpadają podczas pieczenia :)

      Usuń
  4. Pyszny i szybciutko się robi

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest przepyszne! To jedno z niewielu jakie robiłam w życiu i szczerze mówiąc bałam się, że nie wyjdzie. A tu niespodzianka szybko i pysznie. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dziś i niestety mi nie wyszło 😔 takie kluchowate i jakby za mało upieczone, musiałam wstawiać jeszcze na 10 minut dodatkowe. Nie jestem niestety za dobra w pieczeniu... Co może być przyczyną? Za krótko miksowane? Za gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za krótko pieczone, wygląda na to że wyszedł zakalec, ciasto najlepiej krótko miksować i piec do tzw. suchego patyczka

      Usuń
  7. Czy zamiast masla mozna dodać olej i jeżeli tak to ile go ma być?

    OdpowiedzUsuń
  8. A te masło ma być zimne czy lekto miękkie

    OdpowiedzUsuń
  9. ,,3_1/2 szk. ,,Nie podano ile gramów mąki pszennej na szklankę wody ponieważ w rozpiskach znaleźć można niezgodne ilości składników w proporcjach , niestety wychodzą dylematy nieudanych prób wypieków.
    Pozdrawiam 🌞

    OdpowiedzUsuń