Przecier pomidorowy na zimę

Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów

Ilość: 20 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 7 kg pomidorów (najlepiej lima)
  • 12 płaskich łyżek soli



Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców lub gotujemy do miękkości oraz przecieramy przez sito, na którym pozostają pestki i skórki. Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól. Wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min. od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana. 



Gotowy wlewamy go do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i się nie zepsuje.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Pomodory parzę ,obieram ze skórki,traktuję blenderem ,do słoików i pasteryzuję.Po robocie i kłopocie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepszy i najprostszy sposób na przecier pomidorowy.

      Usuń
  2. Bardzo lubie domowy przecier :) Jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam również do słoika dodać 1 lub 2 całe pomidory bez skórki i wtedy zalać tym przecierem :)Świetny, gęsty dodatek np do Spagetti lub pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wlewam gorący przecier do słoika i nigdy nie pasteryzuje przetrzyma do następnej zimy i jest tak smaczny jak na początku

    OdpowiedzUsuń
  5. Można wlać lyzeczkę. oliwy do każdego słoika bez pasteryzacji.

    OdpowiedzUsuń