Syrop z aronii

Syrop z aronii znakomicie sprawdzi się w sezonie przeziębień, skutecznie wzmocni naszą odporność i obniży ciśnienie krwi

Ilość: 12 butelek (300 ml)

Składniki:

  • 4 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • sok z 4 cytryn
  • 1/2 l wody



Przygotowanie:

Aronię przebieramy, myjemy i osuszamy. Owoce mrozimy przez co najmniej dobę, aronia ma wtedy łagodniejszy i mniej cierpki smak. Przemrożone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą oraz doprowadzamy do wrzenia. Aronię gotujemy około 20 minut i odstawiamy pod przykryciem na około 3 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Syrop możemy pasteryzować około 10 - 15 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: