niedziela, 2 września 2018

Schab pieczony z papryką i ziemniakami



Plastry schabu pieczone z papryką, cebulą i ziemniakami. Znakomite danie jednogarnkowe na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 3 cebule
  • 1 duża papryka
  • 6 ziemniaków




Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz papryką. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na duże kawałki, solimy oraz pieprzymy i układamy dookoła mięsa. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 40 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. Tak przygotowany schab podajemy ulubioną surówką.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięso pieczone razem z ziemniakami.Świetny przepis z którego chętnie skorzystam. Prosze mi tylko powiedzieć czy tak przygotowaną potrawe przed pieczeniem należy podlac jakimś sosem? lub ew. schab skropic oliwą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schab i warzywa puszczają dużo wody, więc nie musisz niczego dodawać :)

      Usuń
  2. fajny przepis, zaraz z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń