Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziane farszem ziemniaczanym z mięsem mielonym, pieczone z sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • pieprz i sól
  • papryka słodka
  • majeranek
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżeczki mąki



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. Kapustę pekińską wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Liście pekinki szybko miękną. 



Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Najlepiej wykorzystać dwa liście kapusty na jednego gołąbka. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 1 godz. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 1 godz. pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 komentarze:

  1. Świetna alternatywa tradycyjnych gołąbków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra! Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mnniam. Ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo gotować pekińską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chwileczkę, aby liście były wiotkie i łatwe do zawijania, bo jak się rozgotuje to liści będą się rozpadać

      Usuń
  5. super pomysł i wykonanie też świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam - pyszne mimo że mogłam bardziej przyprawić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis dobre polaczenie napewno wykorzystam lubie nowinki tylko tak mysle zeby zrobic je calkowicie jarskie bez miesa bylyby dla calej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mięsa weź ryż.

      Usuń
    2. ja zamiast mięsa dałam pieczarki i żółty ser ;)

      Usuń
  8. Ja robię z samych ziemniaków. Gotuję w garnku zalane wodą. Po ugotowaniu gdy kapusta jest miękka można polać skwareczkami lub podsmażyć na patelni . Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi pani z tych wszystkich podanych składników o rócz mięsa? czy jak?

      Usuń
    2. Znam je od zarania dziejów , moja babunia robiła takie pół wieku temu , więc żadna to nowość , nie dawała żadnego mięsa tylko dużo boczku usmazonego z cebulką i przekręconego przez maszynkę , to dopiero było cudo !

      Usuń
    3. A boczek to nie mięso?

      Usuń
    4. Boczek był wędzony

      Usuń
  9. Właśnie robię i zapowiada się że będą smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i niestety mojej rodzince kompletnie nie przypadły do gustu. W nadziei, że zasmakują zrobiłam ich 40 i kicha.... Wczoraj jakoś zjedli a dzisiaj nikt nie chce :(

    OdpowiedzUsuń
  11. A ziemniaki to surowe czy ugotowane bo nie wspomniano?

    OdpowiedzUsuń
  12. Spodobał mi się przepis właśnie wstawiłam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  13. Ziemniaczane to dlaczego mieso?

    OdpowiedzUsuń