• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Sernik japoński

Niezwykle lekki jak pianka sernik japoński. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest bardzo puszysty i wilgotny

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 400 g serka śmietankowego kremowego typu philadelphia
  • 300 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • wrzątek do pieczenia w kąpieli



Przygotowanie:

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Serek i mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczone masło i wrzucamy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczana, mieszamy. Powstałe ciasto przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Do masy serowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki można wysmarować masłem. Wykładamy tak, aby z papieru powstał nam około 5 cm kołnierz. Z zewnątrz formę zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy ją do połowy wysokości zanurzać w wodzie. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Zabezpieczoną formę wstawiamy do naczynia lub blaszki ze wrzącą wodą. Powinno jej być do połowy wysokości formy. 



Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 90 min. Po wyłączeniu sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 min. Następnie wylewamy wodę i wyciągamy delikatnie sernik oraz zostawiamy do zastygnięcia. Ostygnięty posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Obżarciuch
3 Comments
ciasta, ciasto sernik, puszysty sernik, serek śmietankowy, sernik, sernik japoński
czwartek, 31 stycznia 2019
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto sernik puszysty sernik serek śmietankowy sernik sernik japoński Sernik japoński

Polecane przepisy

3 komentarze:

  1. Dieto-Znawca1 lutego 2019 18:11

    Sernik najlepsze ciasto ever ! :D Muszę spróbować odwzorować Twój przepis ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Aga M4 lutego 2019 12:04

    uwielbiam serniki we wszystkich wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. trener biznesu6 lutego 2019 11:21

    jaki piękny puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria