Karkówka pieczona z marchewką

Soczyste plastry karkówki pieczone z marchewką to idealny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko

Składniki:

  • około 1 kg karkówki
  • mąka ziemniaczana do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • suszona kolendra
  • majeranek
  • przyprawa meksykańska
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1 cm, nacieramy majerankiem, przyprawą meksykańska, solą i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania. W międzyczasie marchewkę kroimy w słupki, cebulę w kostkę i mieszamy z kolendrą. Plastry karkówki oprószamy mąką ziemniaczaną z obu stron i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy marchewkę. 



Wodę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy marchewkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Długość pieczenia uzależniona jest od grubości plastrów. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: