Sernik japoński

Niezwykle lekki jak pianka sernik japoński. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest bardzo puszysty i wilgotny

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 400 g serka śmietankowego kremowego typu philadelphia
  • 300 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • wrzątek do pieczenia w kąpieli



Przygotowanie:

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Serek i mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Mieszając trzepaczką dodajemy rozpuszczone masło i wrzucamy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczana, mieszamy. Powstałe ciasto przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy cukier. Do masy serowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki można wysmarować masłem. Wykładamy tak, aby z papieru powstał nam około 5 cm kołnierz. Z zewnątrz formę zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy ją do połowy wysokości zanurzać w wodzie. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Zabezpieczoną formę wstawiamy do naczynia lub blaszki ze wrzącą wodą. Powinno jej być do połowy wysokości formy. 



Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około 90 min. Po wyłączeniu sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 min. Następnie wylewamy wodę i wyciągamy delikatnie sernik oraz zostawiamy do zastygnięcia. Ostygnięty posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Sernik najlepsze ciasto ever ! :D Muszę spróbować odwzorować Twój przepis ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki we wszystkich wersjach :)

    OdpowiedzUsuń