Ciasto śniegowiec

Przepis dostałam od koleżanki pracującej w cukierni, postanowiłam od razu go zrobić. Ciasto jest tak pyszne, że na święta będzie obowiązkowo powtórka

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 4 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody + sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • kakao do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Z przestygniętego biszkoptu przekrawamy na dwa blaty.



W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem z wody i cytryny oraz wykładamy masę budyniową. Ciasto przykrywamy drugim blatem i nasączamy ponczem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta.



Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem górę posypujemy kakao.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. nie za mało tej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba jednak trochę mało tej mąki

    OdpowiedzUsuń
  3. Daję łyżkę na 1 jajko dodajmy też kakao,które trzeba liczyć jako mąkę a więc jest jej wystarczająca ilość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto palce lizać! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie rozmiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń