Moskole

Moskole to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej. Prababcia zawsze piekła je na rozgrzanej blasze kuchennej, często wracamy do tego przepisu

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ilość zależy od użytej odmiany ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dusimy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Następnie odrywamy po kawałku ciasto i formujemy placki grubości około 1 cm. Możemy również ciasto rozwałkować i wycinać moskole szklanką. Placuszki pieczemy na suchej rozgrzanej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano.



Moskole najlepiej smakują z sosem lub masłem czosnkowym. Sprawdzają się również ze skwarkami, sosem pieczarkowym, grzybowym lub innym ulubionym sosami.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe, nie słyszałem jeszcze o czymś takim

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis, mój mąż też z Podhala, często wspomina te placki, ale nie miałam pojęcia jak je przygotować. Kiedyś je zrobię, będzie niespodzianka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te placki uwielbiam. Smaki młodości z małej ojczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To trochę jak kopytka,tylko pieczone

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam duzo mąki żytniej , też by sie udało ?

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsze z dzieciństwa a teraz moje dzieci z cukrem uwielbiają

    OdpowiedzUsuń