Chleb bez wyrabiania, czyli jak zrobić i się nie narobić

Chleb, którego nie trzeba wyrabiać i zagniatać. Przepis jest banalnie prosty i zawsze się udaje

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
  • 200 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • opcjonalnie ziarna kminku, lnu lub inne do posypania



Przygotowanie:

Z podanych składników wychodzi jeden bochenek chleba. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, wlewamy wodę z drożdżami i mleko. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto jest klejące. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy w temp. pokojowej na około 12 - 18. godz. W tym czasie dzięki drożdżom wyrośnie i wyrobi się.



Następnie ciasto wyjmujemy na obficie podsypany mąką blat. Ciasta jest lepkie ale nie dosypujemy mąki i nie zagniatamy. Bochenek formujemy składając ciasto na kopertę. Uformowany chleb wkładamy do koszyczka lub durszlaka wyłożonego ścierką, która jest obsypana mąką. Przykrywamy i odstawiamy na około 1 godz.



Po tym czasie chleb przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta możemy naciąć nożem i posypać ziarnami. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy około 45 min. Chleb wyjmujemy i studziły na kratce.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Długo taki chlebek może leżeć po wypieku? Bo niestety z tymi kupowanymi w sklepach jest problem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie szybko znika, ale w chlebaku może parę dni poleżeć

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! Na pewno jest o niebo lepszy niż te ze sklepów, a dodatkowo mamy satysfakcję, że zrobiliśmy go sami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie,w wolnym czasie napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robilam ale zrobię to dsm odpowiedź Pa

    OdpowiedzUsuń