Ciasto Krysi

Przepis znalazłam w starej gazecie u Babci. Ciasto jest tak pyszne, że z pewnością często będę do niego wracać

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3/4 szklanki wody


masa śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • około 100 g herbatników maślanych



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.



W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy kroimy na kawałki i podsmażamy do czasu, aż zacznę się rozpadać. Dodajemy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.



Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując malutkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową. Na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odstawiamy do stężenia.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy: