Syrop z mniszka lekarskiego - stara receptura

Syrop z mniszka lekarskiego według starego przepisu, robię go co roku. Idealny lek na kaszel dla dzieci i dorosłych, który smakuje jak miód

Ilość: 5 słoików (300 ml)

Składniki:
  • 500 g główek kwiatów mniszka (około 500 sztuk)
  • 1 litr wody
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 kg cukru



Przygotowanie:

Główki kwiatów mniszka zbieramy w suchy, słoneczny dzień najlepiej przed południem z dala od dróg i zabudowań. Kwiaty rozkładamy, aby robaczki uciekły. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Wywar z kwiatkami odstawiamy na kilka godzin.



Po tym czasie odcedzamy przez gazę i dobrze wyciskamy kwiaty. Do powstałego płynu wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godz. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. Robię wg tej samej receptury od kilku lat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ktos nie chce cukru jesc to co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może spróbować zamiennika, ja zawsze robię na cukrze

      Usuń
    2. Cukier jest tu konserwantem dlatego syrop nie pleśnieje..

      Usuń
  3. Nie trzeba pasteryzowac? Jak długo może stać? Trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zakręcam na gorąco i nie pasteryzuję, trzymam w chłodnym miejscu i stoi do kilku miesięcy

      Usuń
    2. Syrop zrobiony dokładnie według tej receptury jest skuteczny, smaczny, ma piękny kolor, nie psuje się.

      Usuń
  4. Czy cytryna musi być? Akuratnie nie mam, czy może sie popsuć bez niej. Można kwasku cytrynowego? Ppzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawszę robię z cytryną, jest lepszy smak

      Usuń
    2. Z cytryną syrop ma lepszy smak, a w syropie wcale jej nie czuć.

      Usuń
  5. Można zastąpić cytrynę kwaskiem 1łyżka stołowa .

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie kończę syrop.Wykonałam wg.przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś wykonałam syrop wg.przepisu.Wygląda ok😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Glupie pytanie, ale co jeśli wszystkie robaki nie wyszły? Czy jeżeli jakiś się ugotował :d to czy nie będzie to szkodliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rozkładam kwiatki na jakiś czas, aby robaczki uciekły, a później jeszcze przeglądam kwiatki przed zalaniem wodą i robaczków nie ma :)

      Usuń
  9. Będę wdzięczna o odp odnośnie tych robaków ,zrobiłam dziś ale szczerze tylko tak przebrałam z grubsza te kwiatki, ale na siatce od spodu chodziły 3 maluteńkie.No i teraz mam obawy czy się nie będę brzydzić tego pić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rozkładam kwiatki na jakiś czas, aby robaczki uciekły, a później jeszcze przeglądam kwiatki przed zalaniem wodą i robaczków nie ma :)

      Usuń
    2. jak nawet kilka robaczków się ugotuje, to nikomu to nie zaszkodzi ... więcej syfu i to szkodliwego jemy w produktach ze sklepów ...

      Usuń
  10. Mam pytanie co zrobilam nie tak moj syrop wyszedl ciemny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor syropu w dużej mierze zależy od ilości pyłku na kwiatach

      Usuń
    2. Wspaniały..

      Usuń
  11. A mam pytanie jak syrop jest już zrobiony to jaka jest proporcja jego picia i z czym go się pije .

    OdpowiedzUsuń
  12. Piję szklanka wody , łyżeczka miodku i sok z cytryny.

    OdpowiedzUsuń