Szyszkowy Król

To ciasto wymyśliłam na urodziny Męża łącząc jego ulubione smaki. Szyszkowy król okazał się strzałem w 10! Ciastem zachwycił się nie tylko Mąż, ale i goście. Od razu spisałam przepis, jak zrobiłam to ciasto, aby móc je wykonać na inne okazje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 460 g kajmaku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego
  • około 150 g herbatników kakaowych
  • 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min.




Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy. Dodajemy małymi porcjami mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Ostygnięty biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy masę z mleka w proszku.




Na masie mlecznej układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i rozsmarowujemy na herbatnikach.




Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, trzeba zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Temperatura 170 stopni z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? (Oprócz tej nocy żeby się schlodzilo)

    OdpowiedzUsuń
  4. A cos zamiast mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest ciasto typowo z mlekiem w proszku

      Usuń
    2. Ciekawe jakby smakowało z masą karpatkową?

      Usuń
  5. Wygląda bardzo pysznie. Powierzchnia przypomina mi szyszki z ryżu w polewie orzechowo-czekoladowo-karmelowe sprzedawane w sklepikach szkolnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można przepis na 1,5 porcji dokładny z góry dziękuję bardzo chcę zrobić na roczek córeczki

    OdpowiedzUsuń