Szyszkowy Król

To ciasto wymyśliłam na urodziny Męża łącząc jego ulubione smaki. Szyszkowy król okazał się strzałem w 10! Ciastem zachwycił się nie tylko Mąż, ale i goście. Od razu spisałam przepis, jak zrobiłam to ciasto, aby móc je wykonać na inne okazje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 460 g kajmaku
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego
  • około 150 g herbatników kakaowych
  • 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min.




Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy. Dodajemy małymi porcjami mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Ostygnięty biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy masę z mleka w proszku.




Na masie mlecznej układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i rozsmarowujemy na herbatnikach.




Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: