To ciasto wymyśliłam na urodziny Męża łącząc jego ulubione smaki. Szyszkowy król okazał się strzałem w 10! Ciastem zachwycił się nie tylko Mąż, ale i goście. Od razu spisałam przepis, jak zrobiłam to ciasto, aby móc je wykonać na inne okazje
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 460 g kajmaku
- 1 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego
- około 150 g herbatników kakaowych
- 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy. Dodajemy małymi porcjami mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Ostygnięty biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy masę z mleka w proszku.
Na masie mlecznej układamy herbatniki. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym i rozsmarowujemy na herbatnikach.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt kakaowy ciasta ciasta na święta ciasto z ryżem preparowanym kajmak masa z mleka w proszku mleko w proszku ryż preparowany szyszkowy król
Apetycznie wygląda, trzeba zrobić...
OdpowiedzUsuńKrólewskie ciasto.
OdpowiedzUsuńTemperatura 170 stopni z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez
UsuńCzy ciasto trzeba przechowywać w lodówce? (Oprócz tej nocy żeby się schlodzilo)
OdpowiedzUsuńW chłodnym miejscu nie koniecznie w lodówce
UsuńA cos zamiast mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńto jest ciasto typowo z mlekiem w proszku
UsuńCiekawe jakby smakowało z masą karpatkową?
UsuńCiasto pycha
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie. Powierzchnia przypomina mi szyszki z ryżu w polewie orzechowo-czekoladowo-karmelowe sprzedawane w sklepikach szkolnych.
OdpowiedzUsuńczy można przepis na 1,5 porcji dokładny z góry dziękuję bardzo chcę zrobić na roczek córeczki
OdpowiedzUsuń