Sekret idealnego ciasta na pierogi

W moim domu pierogi są uwielbiane, dlatego bardzo ważne jest dobre ciasto. Mama zdradziła mi sekret na idealne ciasto. Zawsze dodaje letnią wodę podczas zagniatania. A wy jaką wodę dodajecie zimną czy letnią? a może macie inny patent na idealne ciasto?


Ilość: około 50 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • woda
  • olej
  • sól



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zimne mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy ziemniaki, cebulę i ser biały oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy wodę oraz mieszamy zagarniając mąkę.



Następnie zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy mąka rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka.



Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotowe układamy na stolnicy posypanej mąką.


W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę z olejem i solą. Wrzucamy po kilka pierogów na wrzącą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podajemy z cebulką, skwarkami lub śmietaną.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Pierogi to moje ulubione staropolskie danie! Zawsze z wielką uciechą je lepię, a później z jeszcze większą radością zjadam!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero teraz sobie uświadomiłam jak wielką rolę odgrywa dobrze przygotowane ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzę u siebie. Jestem ciekawa jak mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. W oryginalnym przepisie do farszu dodaje się pieprz ziołowy!!!! A to jest już różnica w smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja daję gorącą wodę do ciasta i bez jajka. Za to dodaję 1-2 łyżki oleju.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na pierogi to 1kg mąki, 1/2 łyżeczka soli,50ml oleju i 400 ml wrzącej wody. Zagnieść, włożyć do torebki i poczekać 1 godzinę na uwolnienie glutenu. Jeśli chodzi o przepis z postu to w/g mnie ciasto za rzadkie, zaś farsz do ruskich to 1/3 sera i 2/3 ziemniaków, skarmelizowana cebula w kostkę i przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To powinny się nazywać pierogi ziemniaczane ,po co oszukiwać ciasto?

      Usuń
  7. Jadłam ruskie gdzie farsz był zrobiony z ziemniaków i bryndzy. Pyszne. Niestety kupne wiec nie mogę podać proporcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zawsze daję zimne mleko zamiast wody, tak robiła moja mama. Ciasto jest mięciutkie i delikatne 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast jajka do ciasta na każde pierogi można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy nie dodaje jajka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaję ciepłą wodę, mąkę i sól i odstawiam pod ciepłą miskę na 15 minut i wtedy ciasto jest super

    OdpowiedzUsuń
  11. Dlaczego mam niedodawac jajka ? Na kilogram mąki tortowej daje dwa żółtka bez białka dodaje dobrze ciepła wodę ilość wody zależy od konsystencji ciasta nie ugniatam ale rozciągające zagniatamy/

    OdpowiedzUsuń
  12. Do wody nie dodaje oleju i soli bo powodują twardość ciasta doprawiam do dobrego smaku farsz mój sposób lepienia pierogi to bez wędkowania? Po wyjęciu z gototujacej się wody wkładam do zimnej po wyjęciu przelewem olejem Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja daję gorącą wodę i masło lub olej.Odstawiam pod miska na 15 _20 minut 😋.

    OdpowiedzUsuń
  14. Na 50 dkg mąki uniwersalnej daje 5 - 6 dkg masła śmietankowego. Masło rozpuszczam w 3/4 szkl gotującej wody. Tym wrzątkiem stopniowo zalewam make z odrobiną soli i zarabiam tyzka. Ostatnio jak mi zabrakło wody w kubku wzięłam zimna z kranu. Ciasto mięciutkie, dobrze się rozciąga, łatwo się skleja. A brzegi pierogów sklejam ręcznie, nie maszynka. Koronką przy pierogach jest miękka i delikatna.

    OdpowiedzUsuń