Kotlety z makaronu - sposób na danie z resztek

Chyba każdemu zdarza się czasami ugotować za dużo makaronu do obiadu. Ja mam prosty sposób, aby nie marnować resztek. Przepis na kotlety z makaronu wykorzystuję kiedy przesadzę z ilością ugotowanego spaghetti i zalega mi on w lodówce. Te kotlety są rewelacyjne, bo można do nich dodać co się tylko chce oraz to czym akurat dysponujemy. Może to być szynka, kiełbasa, a nawet mięso z rosołu czy też ulubione warzywa. Kotlety z makaronu to pyszne i bardzo ekonomiczne danie, które można modyfikować za każdym razem kiedy się je przygotowuje. A może Wy macie zalegający makaron w lodówce i wykorzystacie ten przepis?


Ilość: około 17 sztuk

Składniki:
  • ugotowany makaron spaghetti lub inny (około 300g, waga suchego makaronu)
  • 200 g ulubionej szynki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • pęczek cebuli dymki
  • 2 - 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę dymkę siekamy. Do makaronu dodajemy szynkę, paprykę, cebulę, ser żółty i mozarellę, odsączoną kukurydzę. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy.


Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Olej rozgrzewamy i smażymy kotlety z obu stron na rumiano.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!