Surówka dziewięćdziesiątka

W latach 90 surówka z kapusty pekińskiej zaczęła się pojawiać niemal w każdym domu i tak jest do dzisiaj. Nie ma chyba domu, w którym surówka z pekinki nie jest podawana do obiadu. Tak też jest u nas. Surówka z kapusty pekińskiej jest przepyszna. Pasuje do wielu obiadów, można ją nawet podawać do wędlin, burgerów i na kanapki. Składniki na surówkę są dostępne cały rok, więc możemy ją robić zawsze kiedy przyjdzie nam tylko ochota


Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • mała papryka czerwona
  • marchewka
  • mała cebula
  • około 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 - 3 ulubione ogórki konserwowe
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę pekińską kroimy w drobne paski, paprykę w małą kostkę, a ogórki w półplasterki. Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy. Do pokrojonych składników dodajemy olej i zalewę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Surówkę mieszamy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!