Racuchy pączkowe

Co powiecie na racuchy, które są jak pączki? Właśnie taki przepis znalazłam u Mamy w notatniku. Racuchy są bardzo puszyste i smakują jak pączki. Dlatego przepis w zeszycie był podpisany racuchy pączkowe😁 Nie trzeba im poświęcać dużo czasu, wystarczy przygotować ciasto i usmażyć. Cała rodzina zajada się nimi ze smakiem za każdym razem kiedy je przygotuję


Ilość: 18 sztuk
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego, ostygniętego masła
  • olej do smażenia


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 18 racuchów. Przed podaniem racuchy pączkowe można posypać cukrem pudrem.


Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże. Mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko, masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.


Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta. Łyżkę przed nakładaniem najlepiej zamoczyć w oleju. Racuchy smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: