Królewskie placuszki z truskawkami - palce lizać

Królewskie placuszki z truskawkami zachwycą każde wybredne podniebienie, a dzieci je wprost uwielbiają. Robi się je bardzo szybko, nie trzeba wyciągać miksera, składniki mieszamy łyżką i smażymy placuszki. Placuszki znakomicie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako przekąska w ciągu dnia. Kto raz spróbuje tych placuszków często do nich wraca


Ilość: 18 sztuk
Składniki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • około 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • około 200 g mąki pszennej
  • około 250 g truskawek


Z podanych składników wyszło mi 18 placków z truskawkami. Ilość placuszków zależy od wielkości smażonych placków Do smażenia najlepiej użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.


Przygotowanie:

Całe jajka, jogurt naturalny i olej mieszamy. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Ponownie mieszamy na jednolite ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta zachowując odstępy. Na każdym placku układamy plasterki truskawek i smażymy na rumiano z obu stron. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Wygląda to na naprawdę łatwą do zrobienia przekąskę. Może sam się na to skuszę.

    OdpowiedzUsuń