Sałatka karnawałowa

Przepis na sałatkę podpatrzyłam u teściowej, szybko się ją robi i świetnie smakują. Sałatka była jednym z najbardziej rozchwytywanych przysmaków przez gości na rodzinnej imprezie. Wszystkim bardzo smakowała. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu


Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 2 garście miksu sałat (około 50 g)
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 6 ugotowanych jajek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka długiego
  • 1 czerwona papryka
  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku




Przygotowanie:
Do majonezu dodajemy śmietanę, czosnek suszony, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Miks sałat wkładamy na spód salaterki. Pora kroimy w półplasterki i rozkładamy na sałacie. Solimy do smaku. Smarujemy połową przygotowanego sosu. Jajka kroimy w kostkę i układamy w misce z sałatką. Następnie układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Ogórka obieramy, paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na pomidorki koktajlowe dajemy ogórka i paprykę.


Smarujemy resztą sosu. Na plasterek szynki kładziemy plasterek sera żółtego, zwijamy w rulon i kroimy na około 1 cm kawałki. Ruloniki układamy na górze sałatki, polecam je lekko wcisnąć w sałatkę, wtedy nie będą się rozwijać. Sałatkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 30 min.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!