Cygański garnek

Pyszne niewymagające danie, którym naje się cała rodzina. Cygański garnek to pożywny obiad, który często gości na naszym stole. Najbardziej lubimy go zajadać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami


Składniki:
  • około 800 g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • około 1 szklanka wody




Przygotowanie:
Mięso z łopatki kroimy w kostkę. Dodajemy słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiedy mięso się lekko przysmaży dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula zmięknie. Mięso przekładamy do dużego garnka i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy pod przykryciem do rozpadnięcia pomidorów. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Gotujemy, aż mięso zmięknie.


Kiedy mięso będzie w sam raz dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Całość gotujemy kilka minut, do miękkości papryki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Pyszne ! Pominęłam tylko sól. Nawet moja 2 letnia córka zajadała się ze smakiem a zwykle nie chce jeść warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuję bigos od kilku lat taki, tylko na koniec dodaję śmietanę. Jest jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń