Szarpana wieprzowina - rozpływa się w ustach!

Szarpana wieprzowina czyli pulled pork to długo pieczona w niskiej temperaturze łopatka wieprzowa. Mięso wychodzi tak mięciutkie, że wystarczy ruszyć je widelcem i się rozpada na cienkie włókna. Taka szarpana wieprzowina najlepiej smakuje w bułce hamburgerowej z surówką. Z powodzeniem takie mięso można też podać z frytkami czy ziemniakami. Gwarantuję, że taki obiad posmakuje każdemu, nawet największemu niejadkowi. Szarpaną wieprzowinę przygotowuje się bardzo szybko, ale trzeba mieć cierpliwość, bo piecze się kilka godzin, ale dla takiego mięsa warto czekać


Składniki:
  • około 2 kg łopatki w kawałku
  • 2 cebule
  • 15 łyżek ulubionego ketchupu (u mnie łagodny)
  • słoiczek musztardy staropolskiej (175 g)
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego (może być zwykły, biały)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • około 150 ml whisky
opcjonalnie:
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu


Do przygotowania szarpanej wieprzowiny użyłam ketchup łagodny, ale z powodzeniem możecie wykorzystać ketchup pikantny lub mieszankę ketchupu łagodnego i pikantnego. Wykorzystałam musztardę staropolską, ale podobnie jak ketchup możecie zamienić ją na inną. Najlepiej ketchup i musztardę wybierzcie takie jakie najbardziej odpowiadają Wam smakowo. Cukier trzcinowy w przepisie można zamienić na zwykły, biały. Do mięsa użyłam whisky, jeżeli nie macie to można zamienić je na piwo, wodę czy bulion.


Przygotowanie:
Do miski dajemy ketchup, musztardę, wędzoną paprykę, majeranek, sól, pieprz i cukier. Składniki mieszamy. Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, tak aby wygodnie było łopatkę układać w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek mięsa nacinamy w różnych miejscach. Cebulę kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cebuli. Kawałki mięsa dokładnie obtaczamy w marynacie, tak aby marynata była w każdym nacięciu, zakamarku. Tak przygotowane kawałki łopatki układamy na cebuli. Mięso podlewamy whisky. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C z funkcja piekarnika góra - dół i pieczemy przez 1 godz.


Po tym czasie mięso w naczyniu żaroodpornym przykrywamy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Tym razem temperaturę zmniejszamy do 100 st. C. Mięso pieczemy przez 7 - 8 godzin. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wyjmujemy je z powstałego sosu. Cebulę też wyławiamy. Sos stawiamy na palniku i zagotowujemy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niedużej ilości wody, lub gotujemy go, aż się zredukuje. W międzyczasie mięso rozdrabiamy dwoma widelcami na cienkie włókna.


Do mięsa dodajemy sos i mieszamy. Szarpana wieprzowina jest gotowa, my podajemy ją jak burgery. Do podpieczonych bułek dajemy mięso, troszkę cebuli z pieczenia i surówkę. U nas burgery z surówką lepszą niż ze sklepu.


Taką szarpaną wieprzowinę z powodzeniem możecie podać z ziemniakami czy frytkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Idealna! Podlałam piwem oraz pobawiłam się temperaturą.. Pierwsza godzina 200 stopni, kolejna godzina 150, a później to już 120.. Tym sposobem łopatka spędziła w piecu 5,5 godziny
    . Na pewno do przepisu nie raz wrócę. Moje ulubione dodatki to ogórek kiszony i papryczka pepperoni.

    OdpowiedzUsuń