Ciasto biedronka

Do upieczenia ciasta biedronka zabierałam się już wielokrotnie, ale zawsze albo nie było czasu, albo coś innego się piekło. W końcu przyszedł czas i na ten przepis. Szkoda, że tak późno zabrałam się za ten przepis, bo ciasto wyszło przepyszne, a w dodatku fajnie wygląda. To ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz. Ciasto biedronka to rewelacyjny wypiek, który sprawdzi się w ciepłe dni. Ciasto posmakuje każdemu prawdziwemu łasuchowi, jest doskonałe do kawy i herbaty


Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto szpinakowe:
  • 6 jaje
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16 g)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki z lekką górką mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mrożonego szpinaku
masa:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (130 g)
dodatkowo:
  • 3 galaretki truskawkowe + 700 ml wrzątku
  • około 200 g borówek amerykańskich
Do odmierzenia składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 25x36 cm. Ciasto szpinakowe piekłam w piekarniku z funkcją góra - dół. Ciasto piekłam do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, dlatego polecam sprawdzać poziom wypieczenia ciasta. W zależności od stopnia upieczenia ciasta może się okazać, że czas pieczenia trzeba wydłużyć lub skrócić. Pamiętajcie, że do masy należy użyć dobrze schłodzoną śmietankę.


Przygotowanie:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek dopieczenia mieszamy. Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Jajka powinny podwoić swoją objętość. Następnie po łyżce dodajemy szpinak i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Do zielonej masy wsypujemy po 3 łyżki mąki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto szpinakowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w blaszce. Zimne ciasto wyjmujemy z blaszki i odcinamy z góry przypieczoną skórkę.


Dobrze schłodzona śmietankę razem z serkiem mascarpone miksujemy na sztywną masę. Następnie miksując partiami wsypujemy mleko w proszku. Na koniec dodajemy serek waniliowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe. Na masie układamy borówki i zalewamy je jeszcze płynną, ale już zaczynającą tężeć galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Ciasto "biedronka" to jedno z bardziej efektownych ciast, jeśli chodzi o jego aspekty wizualne, jak i smakowe. Gdy miałam okazję je przyrządzić, to wszyscy podziwiali to, jak ono ciekawie prezentuje się na talerzu. Co więcej, każdemu z gości ono smakowało, więc z pewnością jeszcze kiedyś powrócę do tego przepisu! Wielkie dzięki za podzielenie się nim z nami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy masa stabilnie się trzyma? Czy masa jest gęsta? Czy nie będzie się rozpływać na bezglutenowym biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń