Pasztet wielkanocny z jajek robię co roku na święta. Jest to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych dań. Taki pasztet nie tylko dobrze smakuje, ale też super prezentuje się na półmisku z wędlinami. U mnie domownicy taki pasztet z jajek lubią i chętnie go zajadają. Często go robię bez okazji, bo super sprawdza się na kanapki. Jest świetną odmianą dla zwykłych kanapek z wędliną. Polecam Wam zrobić taki pasztet na święta, ale i nie tylko
- 10 ugotowanych jajek
 - 1 cebula
 - 500 g pieczarek
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - olej do smażenia
 - pęczek szczypiorku
 - 1/2 szklanki bułki tartej
 - 2 łyżki majonezu
 - 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
 - 2 surowe jajka
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczki majeranku
 - 1/2 łyżeczki suszonego oregano
 - masło + bułka tarta do przygotowania formy
 
  Do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Pasztet piekłam w keksówce o wymiarach 25x11 cm.
  Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebule i pieczarki daję na patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Doprawiam solą i pieprzem. Pieczarki smażę do odparowania nadmiaru wody. W tym czasie jajka drobno kroję, a szczypiorek siekam. Jajka i szczypiorek przekładam do miski. Dodaję przestygnięte pieczarki i mieszam. Następnie wsypuję bułkę tartą, dodaję majonez i śmietanę i wbijam jajka. Doprawiam słodką papryką, majerankiem, oregano, pieprzem i solą. Składniki mieszam. Powstała masa musi być dobrze doprawiona, żeby po upieczeniu pasztet nie wyszedł mdły. Keksówkę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do blaszki przekładam masę na pasztet i wyrównuję.
  Pasztet wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Pasztet piekę przez około 1 godzinę. Po tym czasie pasztet wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w blaszce do wystygnięcia. Następnie wkładam do lodówki, aby dobrze zastygł. Gotowy pasztet kroję w plastry prosto na kanapki lub na półmisek z wędlinami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy pasztet pasztet pasztet jajeczny pasztet wielkanocny pasztet z jajek przekąski przekąski na wielkanoc Wielkanoc