Przepyszna ryba po grecku w ekspresowej wersji dla zabieganych i dla tych co nie mają czasu przed świętami. Ryba z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna i potrzeba niewiele czasu, żeby ją zrobić. Taką rybę z powodzeniem można przygotować nie tylko na święta, ale też na różne imprezki, a nawet na zwykłą kolację. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie przepisów na smaczne ryby na święta to polecam Wam rybę po chińsku i rybę po japońsku - są przepyszne
- około 1 kg filetów rybnych (u mnie mintaj, może być np. dorsz lub morszczuk)
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- mąka pszenna do obtaczania filetów
- olej do smażenia
- 2 cebule
- około 800 g mrożonej włoszczyzny paski
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Filety rybne osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki. Kawałki ryby z obu stron doprawiam sola i pieprzem. Filety obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażoną rybę zdejmuję na talerz.
Na drugiej patelni rozgrzewam troszkę oleju i dorzucam cebule pokrojone w kostkę. Smażę kilka minut. Dodaję mrożone warzywa i mieszam. Warzywa dusze pod przykryciem, aż zaczną mięknąć. Kiedy warzywa są aldente dodaję ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam. Warzywa doprawiam solą, w razie potrzeby podlewam wodą i smażę kilka minut.
W półmisku rozkładam połowę warzyw, następnie w rzędach układam kawałki ryby, a pomiędzy rybę rozkładam resztę warzyw. Tak przygotowana ryba po grecku jest gotowa do jedzenia, można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie dorsz mintaj morszczuk obiad przekąski ryba na święta ryba po grecku ryba w warzywach ryby