Tulipany do barszczyku

Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania pasztecików w nieco innej formie. Takie tulipany super prezentują się na stole i są przepyszną przekąską. Sprawdzą się zarówno w święta, na sylwestra czy na innych imprezkach. Takie tulipany można przygotować z ulubionym farszem i zachwycić gości. Polecam Wam ten przepis. A jeżeli szukacie pomysłów na przekąski do barszczyku to polecam Wam zajrzeć tutaj, znajdziecie tam super pomysły. Szczególnie polecam Wam piecuchy do barszczyku, trójkąciki do barszczyku, czy paszteciki na ostatnia chwilę


Składniki:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 14 g drożdży suszonych
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatkowo:
  • białko do smarowania


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wyszło mi około 30 tulipanów. Do przygotowania ciasta możecie użyć drożdże świeże zamiast suszonych. Należy wtedy zrobić rozczyn, a samych drożdży świeżych dodać około 50 g.


Przygotowanie:
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebule kroje w kostkę. Na patelni rozgrzewam trochę oleju, dodaję cebule i mięso mielone. Doprawiam solą, pieprzem czarnym mielonym, słodka papryka i pieprzem ziołowym. Mieszam i chwilę smażę. Dodaję pieczarki i ponownie mieszam. Smażę, aż odparuje nadmiar płynu. Usmażony farsz odstawiam do wystygnięcia.


W tym czasie przygotowuję ciasto. Śmietanę mieszam z drożdżami i na chwile odstawiam na bok. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól, żółtko, jajka i masło. Dodaję też śmietanę z drożdżami. Składniki siekam, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywam kawałek i rozwałkowuje na grubość około 3 mm. Rozwałkowane ciasto kroję na kwadraty o boku 10 -12 cm. Wycięte kwadraty wkładam do otworów w blaszce na babeczki, kwadraty wkładam tak, żeby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Do środka nakładam zimny farsz, a brzegi ciasta smaruje białkiem.


Tak przygotowane tulipany piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone tulipany zdejmuję na talerz.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!