wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami



Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe z aromatycznymi truskawkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 2 jaja 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/5 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 g jogurtu naturalnego 
  • około 500 g truskawek 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrajamy na pół.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego! 



20 komentarzy:

  1. robiłam!!! wyszło mi i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to jest 1/5 szklanki oleju to jest jeszcze mniej jak 1/2 szklanki to nie za mało do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do ciasta dodajemy 1/5 szklanki oleju :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mam pytanie czy jogurt ma być odważony do 330 g czy to maja być ml militry? Dla mnie to jest nie jasne gdyż zazwyczaj produkty są podawane w ml. Uprzejmie proszę Panią o wyjaśnienie. Zaiteresował mnie ten przepis i wygląda że ciasto jest pyszne. Tylko mam ten problem a może żle to rozumie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest podana waga kubka jogurtu naturalnego. Kupując jogurt na opakowaniu jest podana waga. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ciasto owocowe- najlepsze!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego rodzaju ciasta jogurtowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jogurtowe z sezonowymi owocami ... pychota - latem nie ma nic lepszego do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jogurt i olej mieszamy mikserem? A potem mąkę łyżką czy mozna do samego końca delikatnie mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile cukru waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką blaszkę jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary formy podane są nad składnkami, 24x28 cm

      Usuń
  11. A mi wyszedł zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasta, też nie można za długo mieszać :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...