piątek, 18 lipca 2014

Ogórki kiszone



Tradycyjne i chrupiące ogórki kiszone, których nie może zabraknąć w naszej spiżarni na zimę

Ilość: 10 słoików (900 ml)

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych 
  • 3 l wody 
  • 3 czubate łyżki soli 
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków) 
  • wiązka kopru 



Przygotowanie:

Ogórki moczymy i myjemy w wodzie. Do słoików wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojom na pół oraz umytej gałązce kopru. Następnie ciasno układamy ogórki.


W garnku gotujemy wodę z solą (zasada jest taka, że na 1 litr wody dajemy 1 czubatą łyżkę soli). Gorącą zalewę wlewamy do słoików oraz zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po 2-5 dniach ogórki są małosolne i można je śmiało jeść. Ilość przygotowanych weków zależy od wielkości i ułożenia ogórków. 

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo zazdroszczę tych ogórków, wczoraj bardzo chciałam zrobić, lecz tu u mnie ani ogórków, ani kopru czlowiek nie znajdzie, najwyżej te cieplarniane ;-( Jutro wybieram się na poszukiwania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak Nasze Tradycyjne Polskie ogórki kiszone, nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Są przepyszne, polecam gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Ogórki Małosolne ilość składników zależy od indywidualnego smaku:
      - ogórki gruntowe,
      - ząbki czosnku,
      - koper,
      - chrzan (obowiązkowo - liść lub korzeń),
      - liść czarnej porzeczki,
      - liść winogrona.
      na 1l wody: 1 łyżka soli + 1 łyżka cukru
      po dwóch dniach w temp. pokojowej do konsumpcji!!!
      Smacznego

      Usuń
    2. dokładnie... bez chrzanu, ogórki są do chrzanu...:)

      Usuń
    3. ileś lat robię bez chrzanu i są wyśmienite :)

      Usuń
    4. Ja też.Po co jakieś liście czy chrzan? Jeśli ogórki są dobre, to wystarczy czosnek i koper.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...