Piernikowa fantazja
Wilgotny, korzenny piernik przełożony pysznym kremem z bitej śmietany połączonej z galaretką agrestową oraz plastrami ananasa. To fantastyczny pomysł na ciasto piernikowe nie tylko na świąteczny stół
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 130 g masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g miodu
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
krem:
- 2 galaretki agrestowe
- 500 g śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ananas z puszki (340 g)
polewa:
- czekolada gorzka
- 1 łyżka masła
- 7 łyżek mleka
dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika, kardamonem (jeżeli nie mamy, dajemy 2 łyżeczki przyprawy do piernika) i sodą. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli dodajemy do wcześniej utartej masy. Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzenym do 170 st. przez około 40 min. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na połowę. W międzyczasie przygotowujemy krem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, przegotowanej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie ubijamy śmietanę z cukrem i powoli wlewamy galaretkę. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na pierwszym blacie ciasta układamy plastry ananasa i pokrywamy je kremem. Potem przykrywamy go drugim blatem i polewamy polewą czekoladową (składniki rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy). Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
kolejna smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńNajciekawszy piernik jaki do tej pory zobaczyłam. Musi być pyszny! Ależ mi zrobiłaś smaka na piernik... a tu jeszcze do Świąt trzeba poczekać dzień :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! :)